Orkiszowianka - dobrze rozpoczęty dzień z energią do działania


Składniki na jedną osobę
:
Ziarno orkiszu ( całe wcześniej ugotowane lub siekane przepłukane) -  2-3 łyżki(opcjonalnie)
Płatki orkiszowe grube - 3-4 łyżki
Grysik orkiszowy - 1 łyżka
Woda ( ilość w zależności od tego jaką chcę otrzymać konsystencję)
Mąka z kasztanów jadalnych bądź kasztany jadalne - 1 łyżka
Rodzynki / Żurawina / Morwa / Maliny / Jabłka - suszone (ja daję w każdy dzień inny owoc aby mieć urozmaicenie:) i tyle na ile mam ochotę -oczywiście z umiarem:)
Migdały,orzechy nerkowca, orzechy włoskie,orzechy laskowe (dodaje maksymalnie 10 sztuk wybierając jeden rodzaj orzecha)
Babka płesznik ( 1/2 łyżeczki)
Cynamon, gałka muszkatołowa, galgant,bertram ( po szczypcie)

Jeśli ktoś lubi to można dodać łyżeczkę miodu lub syropu daktylowego


Suche składniki mieszam razem ze sobą, zalewam zimną wcześniej przegotowaną wodą ( wodą strukturyzowana kamieniami)i stawiam na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając.
Po około 5-7 minutach dodaję owoce,orzechy,przyprawy i pozostawiam pod przykryciem około 5 min na małym ogniu. 

Ze względu na tryb pracy śniadanie przekładam do termosu, jeśli robię śniadanie które będę spożywać w domu pozostawiam je w garnku jeszcze około 10 minut pod przykrycie już nie podgrzewając aby "sobie doszło"- mówiąc potocznie.

Bardzo dobrze jest zjeść ciepłe i pożywne śniadanie,( napić się herbaty lub kawy orkiszowej ) które nas wzmocni i da energię do pięknego działania:)
Smacznego!:)

Komentarze

Popularne posty