Tarta jabłkowa z nutą olejku cytrynowgo
Składniki do foremki o średnicy 31 cm :
Ciasto kruche (spód):
4 żółka (można dać jedno żółtko,ale...:)
1 i 1/2 szklanki mąki białej orkiszowej typu 650
1/2 szklanki oleju kokosowego nierafinowanego zapachowego
3 łyżki miodu (klarowanego płynnego)
szczypta soli kłodawskiej
szczypta galgantu
2-3 krople olejku doTerra Lemon
Jabłka (farsz):
5 jabłek
szklanka sparzonych rodzynek ( opcjonalnie)
2-3 krople olejku doTerra Lemon
2 łyżki mąki kasztanowej
1/2 szklanki przegotowanej zimnej wody
Białka(pierzynka:):
4 białka
szczypta sody
łyżka miodu (klarowanego płynnego)
How to do:
Wymieszać trzepaczką żółtka. Dodać sól, galgant ,olejek cytrynowy oraz olej kokosowy i miód wcześniej roztopione w kąpieli wodnej,wymieszać trzepaczką.
Dodać mąkę i wymieszać energicznie gumową łopatką aż do połączenia się składników na gładkie ciasto. Rozsmarować ciasto równomiernie na foremkę i włożyć na 20 minut do zamrażarki.
Po wyjęciu nakłuć ciasto widelcem w kilkunastu miejscach.
Włożyć do nagrzanego do 180 C piekarnika z termoobiegiem i piec 15-20 minut.
( obserwując ciasto czy nazbyt się nie przypieka-każdy piekarnik jest inny dlatego trzeba za pierwszym razem zwrócić szczególną uwagę) .
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Uprażyć pod przykryciem. Mąkę kasztanową połączyć z zimną wodą tak aby nie było grudek i dodać do jabłek, wymieszać energicznie. Pod koniec prażenia dodać olejku cytrynowego i sparzonych wcześniej rodzynek.
Spód ciasta wyciągnąć z piekarnika i równomiernie nałożyć farsz i znów włożyć do piekarnika na 15 minut.
W tym czasie białka ubić na sztywno ze szczyptą sody, dodać miód i jeszcze raz wymieszać.
Wyciągnąć ciasto i nałożyć równo białka, włożyć do piekarnika na czas aż białka lekko się zarumienią.
Można otworzyć piekarnik i zostawić ciasto w cieple jeszcze przez kilka minut.
Komentarze
Prześlij komentarz