Dżem z pigwy

                                                 

 Składniki:
          1 kg owocu pigwy obranej ze skórki i startej na tarce                                                                         
1 łyżka galgantu                 
 10 łyżek cukru trzcinowego lub erytrolu/ksylitolu  
 15 gram pektyny jabłkowej   
100 ml wody                        
 sok i skórka z cytryny w ilości w zależności od upodobania                     

  How to do:
Zagotować owoce z wodą. Pektynę i cukier oraz galgant połączyć razem i dodać do gotujących sie owoców i gotować około 5 minut. Dodać sok i skórke z cytryny. Dokładnie wymieszany dżem przełożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować około 20 minut.


 Święta Hildegarda o pigwie:

Z dzieła Physica : " Pigwa (Quotanus) Owoc jest ciepły, suchy i ma w sobie dobrą mieszankę. Gdy jest dojrzały,spozywany na surowo nie zaszkodzi choremu ani zdrowemu,zaś ugotowany lub usmażony jest bardzo wartościowy dla jednego i drugiego".

 



Komentarze

Popularne posty