Dżem z pigwy
Składniki:
1 kg owocu pigwy obranej ze skórki i startej na tarce
1 łyżka galgantu
10 łyżek cukru trzcinowego lub erytrolu/ksylitolu
15 gram pektyny jabłkowej
100 ml wody
sok i skórka z cytryny w ilości w zależności od upodobania
How to do:
Zagotować owoce z wodą. Pektynę i cukier oraz galgant połączyć razem i dodać do gotujących sie owoców i gotować około 5 minut. Dodać sok i skórke z cytryny. Dokładnie wymieszany dżem przełożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować około 20 minut.
Święta Hildegarda o pigwie:
Z dzieła Physica : " Pigwa (Quotanus) Owoc jest ciepły, suchy i ma w sobie dobrą mieszankę. Gdy jest dojrzały,spozywany na surowo nie zaszkodzi choremu ani zdrowemu,zaś ugotowany lub usmażony jest bardzo wartościowy dla jednego i drugiego".
Komentarze
Prześlij komentarz