Kasztany jadalne ( Castanea sativa)

 Kasztany jadalne, przepyszne pod każdą postacią,zdrowe i lecznicze. Wykorzystuje je w swojej kuchni codziennie.

Jak pisze św. Hildegarda:
" Kasztany jadalne są bardzo ciepłe i dzięki temu mają dużą siłę, przez co symbolizuja umiar, wszytsko co w nich jest,także owoc kasztana, jest wykorzstywane w walce z każdą słabością człowieka"

Z uwagi na właściowści osłanające wątrobę, kasztany dobrze jest sporzyć przed spozycie alkoholu - pisze pani A.Walkowska w swojej książce- Spożywane w każdej postaci- surowe,gotowane ( 20 min z nacietym wierzchem w krzyżyk),pieczone ( 20 min , 220-230 stopni), w formie mącznej- zawsze mają działanie odżywcze i lecznicze.

Ich charakterystyczny słodki i orzeźwiający smak wzbogaci Twoje śniadanie. Przygotujesz z nich zdrowe ciasta i pasty. Są również doskonałym dodatkiem do pożywnych zup.
Aby zachować niezwykłe właściwości płatków z kasztanów jadalnych, przechowuj je w czystym, suchym i pozbawionym zapachów miejscu oraz chroń je przed słońcem i tzymaj najlepiej w szklanym pojemniku w chłodnym miejscu.


 KASZTANY JADALNE MAJĄ NIESAMOWITE WŁAŚCIWOŚCI:
  • jako jedyne orzechy zawierają tyle samo witaminy C, co cytryna – jedz je regularnie i zapomnisz, czym jest przeziębienie
  • zawierają także kwas jabłkowy, lecytynę, magnez, żelazo, potas i witaminy B1, B2 oraz witaminę E, dlatego są zalecane w okresach stresu i przemęczenia 
  • wspomagają pracę wątroby i organizm osób przemęczonych lub o osłabionym zdrowiu
  • znajdziesz w nich escynę, która uszczelniania ścianki naczyń krwionośnych i zmniejsza obrzęki.

Komentarze

Popularne posty