Muffinki z ciecierzycy i kasztanów


Składniki:
350 g zielonej ciecierzycy ugotowanej
10 sztuk kasztanów jadalnych ugotowanych lub 10 łyżek mąki z kasztanów jadalnych
4 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej ( bez zbrylaczy czyli dodatków z E..)
1 łyżka miodu ( bardzo ważne aby go dodać ze wzgledu na soda, która potrzebuje kwaśnego środowiska)
5 łyżeczek surowego kakao
1 łyzka oleju kokosowego
5 łyżek cukru trzcinowego
1 owoc starty na tarce ( ja w tym przepisie dodałam pigwę)
1/2 łyżeczki galgantu w proszku
1 łyżeczka cynamonu w proszku
szczypta soli (np. kłodawskiej)


How to do:
Piekarnik nastawiamy na 200 C 

Wszytskie składniki wkładamy do dośc wysokiego i waskiego naczynia i blenderujemy. Przekładamy do foremek, najlepiej użyczć sylikonowych ( ja uzyłam foremek z Ikei i Tupperware) i odrazu wkładam do nagrzanego juz piekarnika na 7 minut z termoobiegiem, po tym czasie wyłanczamy termoobiego i pieczemy przez kolejne 7 minut.
Przechowywać pod przykryciem aby nie wyschły przepyszne małe pyszności:)

Smacznego i pachnącego pieczenia:)


Komentarze

Popularne posty