Chleb Sodowy z rozmarynem na swojskiej śmietanie

 Składniki:
600g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
łyżeczka sody
łyżeczka soli
10 łyżeczek swojskiej śmietany (można kupić przez portal lokalnyrolnik.pl)
gałązka świeżego rozmarynu (poszatkowane listki)
1/2 litra wody średnionasyconej ( ja w tym wypadku użyłam Cyrankę ze szklanej butelki)
łyżka klarowanego miodu.

How to do:

Rozgrzej piekarnik do 200 C z termoobiegiem ( bardzo ważne aby piekarnik był już nagrzany gdy ciasto zostanie wyrobione ponieważ soda lubi odrazu trafić w gorące miejsce:). Wymieszaj w misce mąke,sodę,sól,śmietanę (9 łyżeczek) i rozmaryn. Zrób pośrodku dołek, do którego wlej wodę wymieszaną z 1 łyżeczką śmietany i miód i szybko wymieszaj ,aby uzyskać miękkie ciasto.
Na posypanej foremce mąką uformuj kulę i wykonaj na środku głębokie nacięcie w kształcie krzyża. Piecz  50-55 minut.  Po ostudzeniu przykryj lnianą ściereczką lub włóż w lniany worek.

Kreatywnego pieczenia i smakowitego jedzenia:)




 

Komentarze

Popularne posty