Chleb Sodowy z rozmarynem na swojskiej śmietanie
Składniki:
600g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
łyżeczka sody
łyżeczka soli
10 łyżeczek swojskiej śmietany (można kupić przez portal lokalnyrolnik.pl)
gałązka świeżego rozmarynu (poszatkowane listki)
1/2 litra wody średnionasyconej ( ja w tym wypadku użyłam Cyrankę ze szklanej butelki)
łyżka klarowanego miodu.
How to do:
Rozgrzej piekarnik do 200 C z termoobiegiem ( bardzo ważne aby piekarnik był już nagrzany gdy ciasto zostanie wyrobione ponieważ soda lubi odrazu trafić w gorące miejsce:). Wymieszaj w misce mąke,sodę,sól,śmietanę (9 łyżeczek) i rozmaryn. Zrób pośrodku dołek, do którego wlej wodę wymieszaną z 1 łyżeczką śmietany i miód i szybko wymieszaj ,aby uzyskać miękkie ciasto.
Na posypanej foremce mąką uformuj kulę i wykonaj na środku głębokie nacięcie w kształcie krzyża. Piecz 50-55 minut. Po ostudzeniu przykryj lnianą ściereczką lub włóż w lniany worek.
Kreatywnego pieczenia i smakowitego jedzenia:)
Komentarze
Prześlij komentarz