Korzenne pierniczki z burakiem
Składniki:
130 g oleju kokosowego nierafinowanego ( czyli o zapachu kokosa:)
130 g miodu ( odszumiony)
100 g upieczonego / ugotowanego buraka przetartego na tarce
1 jajko
350 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka surowego kakao ( użyłam kakao z firmy Naturata - bardzo polecam)
4 łyżeczki Korzennej przyprawy ( patrz: Przyprawa korzenna na moim blogu)
1/2 łyżeczki soli
How to do:
Olej kokosowy zmiksować w misce z miodem, dodać przetartego buraka i jajko. W osobnym naczyniu połączyć wszystkie sypkie produkty. Sypką cześć połączyć z masą, uformować kulkę i owinąć ją w folię, włożyć do lodówki na całą noc.
Następnego dnia podzielić ciasto na 45 równych części i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Piec w opcji z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni C przez 10 minut.
Po ostudzeniu można oblać lub przełożyłam pierniczki masą kasztanową.
Masa kasztanowa:
1 łyżka mąki kasztanowej
1 łyżeczka mąki kokosowej
1 łyżka płynnego miodu
Następnego dnia podzielić ciasto na 45 równych części i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Piec w opcji z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni C przez 10 minut.
Po ostudzeniu można oblać lub przełożyłam pierniczki masą kasztanową.
Masa kasztanowa:
1 łyżka mąki kasztanowej
1 łyżeczka mąki kokosowej
1 łyżka płynnego miodu
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz