Kruche ciasteczka z różą i cynamonowym lukrem
Składniki na ciasto:
250g miękkiego masła ( ja mam taką możliwość że mogę zamówić swojskie masło, ewentualnie można samemu zrobić blenderem ze swojskiej śmietany:)
180 g cukru trzcinowego lub erytrolu
po jednej płaskiej łyżeczce zmielonego imbiru, goździków ,sproszkowanych płatków różanych i olejku różanego
1/2 łyżeczki soli
1jajko
400g mąki orkiszowej z pełnego przemiału + trochę mąki do podsypywania wałkowanego ciasta
Składniki na lukier:
200 g cukru pudru trzcinowego lub erytrolu
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej sproszkowanej
5 łyżeczek soku jabłkowego ( jeśli nie masz soku to możesz utrzeć jabłko na tarce i wycisnąć sok:)
How to do:
Ciasto :
Masło,cukier,imbir,goździki,płatki róży,olejek różany i sól utrzyj na gładką masę ( kruche ciastka wyrabiam ręcznie dlatego też ucieram w glinianej misce drewnianą łyżką kulą, inaczej do takiego ciasta dostaje się powietrze i jest ono lepsze przy wyrabianiu i w smaku:). Dodaj jajko, potem 400g mąki i wymieszaj do połączenia się składników. Oprószonymi rękoma mąką zagnieć szybko ciasto-uformuj je w kulkę ,włóż ciasto w folię i do lodówki. ( od 2 godziny - nawet i na całą noc).
Ciasto rozwałkowuje na posypanym mąka blacie, na grubość 5-7 mm.
Wycięte ciasteczka piekę w 180 C z termoobiegiem od 7 -10 minut.
Lukier:
Cukier puder z erytrolu, cynamon, skórkę pomarańczową i sok jabłkowy wymieszaj w garnuszku. Gotuj na małym ogniu, mieszając do uzyskania gęstego lukru.
Słodkiej zabawy !:)
Komentarze
Prześlij komentarz