Kruche ciasteczka z różą i cynamonowym lukrem




Składniki na ciasto:
250g miękkiego masła ( ja mam taką możliwość że mogę zamówić swojskie masło, ewentualnie można samemu zrobić blenderem ze swojskiej śmietany:) 
180 g cukru trzcinowego  lub erytrolu
po jednej płaskiej łyżeczce zmielonego imbiru, goździków ,sproszkowanych  płatków różanych i olejku różanego 
1/2 łyżeczki soli 
1jajko
400g mąki orkiszowej z pełnego przemiału + trochę mąki do podsypywania wałkowanego ciasta 

Składniki na lukier:
 200 g cukru pudru trzcinowego lub erytrolu
 1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej sproszkowanej
 5 łyżeczek soku jabłkowego ( jeśli nie masz soku to możesz utrzeć jabłko na tarce i wycisnąć sok:)
  
How to do:
 Ciasto :
 Masło,cukier,imbir,goździki,płatki róży,olejek różany i sól utrzyj na gładką masę ( kruche ciastka wyrabiam ręcznie dlatego też ucieram w glinianej misce drewnianą łyżką kulą, inaczej do takiego ciasta dostaje się powietrze i jest ono lepsze przy wyrabianiu i w smaku:). Dodaj jajko, potem 400g mąki i wymieszaj do połączenia się składników. Oprószonymi rękoma mąką zagnieć szybko ciasto-uformuj je w kulkę ,włóż ciasto w folię i do lodówki. ( od 2 godziny - nawet i na całą noc). 
Ciasto rozwałkowuje na posypanym mąka blacie, na grubość 5-7 mm.
Wycięte ciasteczka piekę w 180 C z termoobiegiem od 7 -10 minut. 

 Lukier: 
Cukier puder z erytrolu, cynamon, skórkę pomarańczową i sok jabłkowy wymieszaj w garnuszku. Gotuj na małym ogniu, mieszając do uzyskania gęstego lukru.

Słodkiej zabawy !:) 





Komentarze

Popularne posty