Pasztet z ciecierzycy

Składniki:

2 szklanki ciecierzycy (suchej wcześniej namoczonej ( 1 godzina) w wodzie przegotowanej)
1/2 czerwonej cebuli
3 ząbki czosnku
3 marchewki
3-4 łyżki oleju kokosowego
2-3 łyżki siekanego ziarna suchego
1 łyżka babki płesznik
garść prażonego ziarna słonecznika
przyprawy:
sól kłodawska,sól czosnkowa, gałka muszkatołowa, majeranek, cząber ogrodowy, pieprz biały, pieprz Kubeba,curry,galgant

How to do:
Ciecierzycę gotować w przegotowanej wcześniej wodzie, do momentu aż będzie miękka. Na rozgrzany olej dodać poszatkowaną cebulę i startą na tarce marchew, ogrzać warzywa około 5 minut po czym dodać poszatkowany czosnek i przyprawy, ogrzewać kolejne 5 minut, następnie dodać ugotowaną ciecierzycę. Wszystkie warzywa zblenderować do uzyskania w miarę jednolitej masy, dodać słonecznik i babkę płesznik i dalej blenderować jeszcze przez chwilę. Na koniec dodać siekane ziarno, wymieszać aby dokładnie się połączyło z masą. Przekłożyć do podłużnej foremki sylikonowej ( np. Tupperware w tym wypadku nie trzeba smarować foremki i obsypywać jej:)

Piec w 180 stopniach C z termoobiegiem przez  30-40 minut.

Smacznego!


Komentarze

Popularne posty