Pierogi orkiszowe z siekanym ziarnem i cebulką

Składniki:
na farsz:

1-1,5 szklanki  suchego siekanego ziarna orkiszu 
5-7 małych cebulek prowansalskich
1/2 czerwonej cebuli
3-4 łyżki oleju kokosowego
garść prażonego ziarna słonecznika - posiekanego
przyprawy:
  1 łyżka soli kłodawska,  1/2 pieprzu Kubeba zmielonego,1/2 łyżeczki bertramu sproszkowanego,1/2 łyżeczki galgantu sproszkowanego.
Sparzone ziarno gotuje w 3-4 szklankach przegotowanej wody. Posiekana cebulkę duszę na oleju aż się zeszkli dodaje przyprawy i posiekany słonecznik, mieszam i dodaję do ugotowanego już ziarna.
Farsz odkładam do ostudzenia.

Składniki:
na ciasto:
500 g mąki orkiszowej ( typ 650) + szklanka mąki do rozwałkowania i sklejania ciasta
1 jajko
1 łyżeczka soli
woda letnia przegotowana
How to do: (by Ciocia-Babcia Jasia:)
Mąkę mieszam z solą.
Z wysypanej mąki na stolnicy robię górkę a w środku niej dołek. Do dołka wbijam jajko ( radzę jajko wcześniej wbić do osobnej miseczki na wypadek zepsutego jajka, szkoda by było wyrzucać mąki:) i zagniatam. Robię ponownie dołek i powoli dolewam wody zagniatając do moment aż ciasto przestanie się kleić do rąk, podsypując od czasu do czasu mąką aby nie kleiło się do stolnicy. Ciasto dzielę na trzy części, (jedną rozwałkowuję a pozostałe dwie przykrywam ściereczką lnianą aby nie wyschło),wykrawam szklanką kółka, małą łyżeczką nakładam farsz i bardzo dokładnie sklejam oprószonymi wcześniej rękoma w mące.
Ulepione już pierogi również przykrywam ściereczką lnianą. 
Gotowe już pierogi gotuję w lekko osolonej wodzie.W chwili kiedy pierogi wypływają wyjmuję je na talerz i układam obok siebie aby się nie posklejały:) 
Pierogi są dość pracochłonną potrawą aczkolwiek smakowitą i wartą tej pieczołowitości i miłości w trakcie przygotowania:)

Bardzo dziękuje mojej Babci Jasi za pomoc,czas i miłość która włożyła w tę potrawę:)

Smacznego:)

Komentarze

Popularne posty