Smalec roślinny
Składniki:
Olej kokosowy Organiczny Bio - bezzapachowy 500ml
Cebula prowansalska (ma specyficzny piękny zapach i jasnoróżowy kolor:) - 5-7 sztuk
Cebul suszona 5-7 łyżek
Ziarno słonecznika prażone (dwie garście)
Sól kłodawska lub himalajska - według uznania , można tez dodać sól czosnkową
Pieprz biały 1 łyżeczka
Galgant 1/2 łyżeczki
How to do:
Olej kokosowy podgrzewam w dość wysokim garnku. Cebule szatkuję i dodaję do roztopionego już oleju i podduszam około 5-7 minut na średnim ogniu, następnie dodaję suszoną cebulkę i duszę kolejne 5 minut, na końcu dodaję prażony oraz posiekany słonecznik i przyprawy.
Całość pozostawiam na średnim ogniu około 5-10 minut ciagle mieszając.
Następnie przelewam do wyparzonych wcześniej pojemników.
Smalec idealnie nadaje się do pieczywa,kasz,sosów,zup i do waszych ulubionych potraw:)
Komentarze
Prześlij komentarz