Bułeczki orkiszowe z koprem włoskim
Składniki na 12 bułeczek:
300 g mąki orkiszowej białej typ 650
5g sody oczyszczonej ( bez dodatków E..)
5 g zmielonych nasion kopru włoskiego
( ważne aby były zmielone zwłaszcza gdy bułeczki będą jeść dzieci, całe ziarenka mogą podrażnić delikatne jelitka) Jeśli nie masz jak zmielić nasion kopru to kup herbatkę ekspresową która już ma zmielone nasionka:)
5 g nasion babki płesznik całe lub zmielone
szczypta soli
szczypta galgantu i bertramu
2 łyżki miodu rozpuszczonego w 300 ml ciepłej wody
2 łyżki miodu rozpuszczonego w 300 ml ciepłej wody
How to do:
Nastawiamy piekarnik na 180 C z termoobiegiem.
Suche składniki mieszamy razem i dodajemy wodę z miodem. Energicznie mieszamy i nakładamy do foremek ( ja użyłam muffinek z Ikei)
Pieczemy około 15-20 minut do momentu aż będą miały złocisty kolor
Dzieci bardzo je lubią:) Zostało to przetestowane w kilka chwil:)
Komentarze
Prześlij komentarz