Chleb orkiszowo-sodowy z nasionami kopru włoskiego


 Składniki:
900 g mąki orkiszowej białej typ 650
900 g wody przegotowanej lub źródlanej - ciepłej-  ( udało mi się przywieźć wodę ze  źródełka w Sulistrowiczkach i różnica w smaku przygotowanych na niej potraw jest wielka - jedzenie jest o wiele lepsze w smaku:)
70 g miodu ( rozrobionego w wodzie)
15 g sody organicznej
15 g sproszkowanych nasion kopru włoskiego
15 g nasion babki płesznik
łyżka soli kłodawskiej
1/2 łyżeczki bertramu i galgantu 

How to do:
Piekarnik nastawić na 180 C z termoobiegiem
Suche składniki wymieszać połączyć z wodą z miodem i wyrabiać 8 minut ( Termomix 8 minut/ Interval)
Przełożyć do foremki ( użyłam takiej )




 Po 20-25 minutach przykryć chleb papierem aby wierzch się nie spalił i piec dalej przez 20-25 minut.



Użyłam bambusowych wykałaczek do przytrzymania papieru: 
- zwykłego papieru bez dodatków sylikonowych etc :)

Komentarze

Popularne posty