Mazurki z kajmakiem - wariacje;)




składniki na ciasto:
250 g mąki orkiszowej  typ 650
130 g masła lub oleju kokosowego - schłodzonego
1 jajko
szczypta soli
szczypta bertramu i galgantu
50ml wody przegotowanej
Sposób przyrządzenia:
Mąkę ,masło (olej) i przyprawy połączyć. Dodać jajko i wodę. Wyrobić.
Wstawić do zamrażarki na 15 minut.
Rozgrzać piekarnik do 180 C.
wyjąć ciasto i rozwałkować w upodobany kształt, brzegi ciasta zrulować tak aby powstał rant .
Piec około 30 minut. Wyjąć i ostudzić


Składniki na kajmak:
2 szklanki mleka orkiszowego
1 szklanka cukru trzcinowego lub kokosowego
3-4 łyżki oleju kokosowego
Sposób przyrządzenia:
Do garnka wlać mleko orkiszowe, dodać cukier - cały czas mieszając gotować na małym ogniu przez  około 25 minut, aż masa zgęstnieje. Pod koniec dodać olej kokosowy i  schłodzić .

Mazurka można udekorować wycinkami z ciasta kruchego oraz owocami suszonymi : żurawina,morwa,daktyle,rodzynki,miechunka i orzechy



Komentarze

Popularne posty