Wiosennie Fenkuł-Szpinak
Składniki:
1 średniej wielkości Fenkuł
250-300 g liści szpinaku baby
Płatki migdałów lub prażone pestki dyni
Sos:
6-7 łyżek oleju słonecznikowego na zimno tłoczonego
3 łyżki ocetu winnego
4-5 łyżek startego jabłka lub prażonego
1 łyżka miodu
sok z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki:
sól kłodawska,pieprz biały,galgant,bertram,cząber
Wszystkie składniki połączyć i energicznie wymieszać
How to do:
Fenkuł (Koper włoski bulwa)- odciąć zieloną część i poszatkować , połączyć z sosem.
Szpinak wymyć osuszyć i poszatkować dodać do kopru i delikatnie wymieszać.
Przechowywać w lodówce.
Przed podaniem posypać płatkami migdała lub prażonymi pestkami dyni.
Można podawać z podpłomykiem lub na wytrawnym kruchym cieście
Komentarze
Prześlij komentarz