Wiosennie Fenkuł-Szpinak

Składniki:
1 średniej wielkości Fenkuł
250-300 g liści szpinaku baby
Płatki migdałów lub prażone pestki dyni

Sos:
6-7 łyżek oleju słonecznikowego na zimno tłoczonego
3 łyżki ocetu winnego
4-5 łyżek startego jabłka lub prażonego
1 łyżka miodu
sok z 1/2 cytryny 
1/2 łyżeczki:
sól kłodawska,pieprz biały,galgant,bertram,cząber

Wszystkie składniki połączyć i energicznie wymieszać

How to do:
Fenkuł (Koper włoski bulwa)- odciąć zieloną część i poszatkować , połączyć z sosem.
Szpinak wymyć osuszyć i poszatkować dodać do kopru i delikatnie wymieszać.

Przechowywać w lodówce.

 Przed podaniem posypać płatkami migdała lub prażonymi pestkami dyni.




Można podawać z podpłomykiem lub na wytrawnym kruchym cieście


Komentarze

Popularne posty