Pizza orkiszowa
2 szklanki mąki orkiszowej typ 650
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki miodu
szczypta galgantu
1/2 łyżeczki soli
2-3 łyżki oleju słonecznikowego z pierwszego tłoczenia do smażenia
Do ciepłej wody dodać sodę i wodę. Suche składniki wymieszać dodając powoli roztwór sodowy. Zagnieść ciasto aż składniki się połączą na koniec dodać olej i dalej zagniatać " dodając powietrze" do ciasta.
Nagrzać piekarnik do 180 C z termoobiegiem.
Naczynie lub blachę nasmarować olejem.
Ciasto równomiernie rozłożyć i włożyć do piekarnika na 10 minut.
Wyjąć, posmarować sosem Pomidaktyl i ponownie zapiec przez 5 minut.
W ten sposób mamy gotową podstawę pizzy.
Na koniec układam na przygotowanym spodzie dodatki i zapiekam 10-15 minut w zależności od rodzaju dodatków.
Osobiście lubię dodawać różne warzywa i dodatki, które wcześniej marynuję lub doprawiam.
Na zdjęciu jest pizza z cukinią i cebulką,która wcześniejmarynowała się 30 minut w oleju słonecznikowym z przyprawami ( sól kłodawska, pieprz miały, lubczyk,galgant,bertram,koper włoski,pietruszka,seler,pietruszka).
Smacznego pieczenia i dzielenia się cudownością posiłków z innymi:)
Komentarze
Prześlij komentarz