Ciasteczka orkiszowe migdałowo-koprowe
Składniki na około 20 sztuk:
250 g mąki orkiszowej białej typ 650
50 g masła, pokrojonego w kostkę
50 g oleju słonecznikowego z pierwszego tłoczenia
1 jajko
5g sody oczyszczonej
100 g cukru trzcinowego lub brzozowego
30g posiekanych migdałów słodkich
5-7 kropel olejku koprowego doTERRA
Suche składniki wymieszać, dodać masło oraz olej i wyrobić, na koniec dodać olejek koprowy i zagnieść przez chwilę.
Z ciasta uformować kulki, rozłożyć na papierze do pieczenia i delikatnie spłaszczyć łyżką lub ręką.
Włożyć do nagrzanego piekarnika ( 180 C z termoobiegiem) i piec 20 minut lub do momentu zarumienienia.
Dobrze jest je przechowywać w szczelnym pojemniku ( o ile będzie taka możliwość, bo są pyszne i szybko znikają:)
Komentarze
Prześlij komentarz