Letnie ciasto z jabłkami / wiśniami/ porzeczkami

Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki orkiszowej 650 typ
3 jajka
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
1 łyżka cynamonu
250g masła swojskiego
odrobina wody
Such składniki wymieszać razem.
Dodać miękkie masło i wyrobić koniuszkami palców aż powstaną grudki.
Odłożyć dwie garstki powstałej kruszonki do miseczki.
Dodać jajka- wyrobić.
Dodać odrobinę wody aby konsystencja ciasta była kleista. Tak wyrobione ciasto włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
Rozsmarować w żaroodpornym naczyniu wcześniej wysmarowanym masłem lub olejem kokosowym.
Ponakuwać widelcem. Piec 10-15 minut w nagrzanym piekarniku w 180 C z termoobiegiem.
Następnie rozmasować na całe ciasto farsz z bananów, owoce (jabłka ,porzeczki lub wiśnie) obsypać kruszonką i zapiekać aż do jej zarumienienia się.
Farsz:
3 banany ( rozgniecione widelcem i wymieszane z olejkiem cytrynowym do Terra (opcjonalnie) można też dodać soku z 1/2 cytryny.
jabłka prażone lub drelowane wiśnie lub porzeczki ( wiśnie i porzeczki wymieszane w kilku łyżkach cukru trzcinowego :)
Komentarze
Prześlij komentarz