Ketchup z cukini według przepisu Dominiki(lekko zmodyfikowany;)

Składniki:
1.5-2 kg cukini (obranej i odpestkowanej-jeśli pestki są duże)
0.5 kg cebuli zwyczajnej
600g passaty pomidorowej
3-4 garście daktyli suszonych bez pestek
1 łyżka miodu
2 łyżki soli
1 łyżka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki cayenne
1/2 łyżeczki bertramu
1/2 łyżeczki galgantu
2-3 łyżki bazylii suszonej bądź świeżej(opcjonalnie)
1 szklanka octu winnego


Cukinię i cebulę poszatkować oprószyć solą i odstawić pod przykryciem na minimum 6 godzin. 
Następnie gotować z daktylami przez 20 minut.
 Po tym czasie dodać resztę składników i gotować jeszcze przez 20 minut.
Na koniec zblenderować.
Pasteryzować przez 15 minut.


Komentarze

  1. Cześć Kasiu,

    a gdzie przepis na ten ładnie kolorystycznie keczup?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty