Jabłka z szałwią pod pierzynką - doskonałe na Wigilijny stół





Jabłka z szałwią pod pierzynką


Ciasto ( spód):
4 żółtka
4 łyżki cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki galgantu
300g masła wiejskiego miękkiego


Piana:
białka z 4 jaj
4 łyżki cukru trzcinowego (może być cukier puder)

Jabłka:
1,5 kg jabłek słodkich
3-4 łyżki suszonej szałwii
1/2 szklanki wina gronowego białe lub czerwony
po 1/2 łyżki:
cynamonu

Spód ciasta można zrobić dzień wcześniej, przechowywać je należy w lodówce.
Żółtka wymieszać z cukrem i galgantem. Dodać mąkę, wymieszać. Wkroić masło i wszystko wyrobić bardzo szybko koniuszkami palców. Uformować kulkę.Schłodzić w lodówce.

Jabłka obrać i wyciąć gniazda. Pokroić w kostkę. Uprażyć wraz z winem i przyprawami na małym ogniu przez około 10 minut.

Foremkę o średnicy 32cm ( może być mniejsza- wtedy ciasto będzie trochę wyższe)wysmarować masłem.
Wyjąc ciasto z lodówki i jeszcze zimne zetrzeć na tarce odrazu na foremkę, równomiernie rozkładając ale nie ugniatając.

Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 10-12 minut

Wyjąc i nałożyć na Spód wcześniej przygotowane jabłka

Ponownie zapiekać przez 8 minut.

W tym czasie ubić białka. Pod koniec ubijania dodać cukier i olejek.

Wyciągnąć ciasto i rozsmarować równomiernie pianę.

Piec jeszcze przez 8 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić przez chwilę ciasto w jego cieple.

Podawać przestudzone z odrobiną świeżo startego cynamonu.

Przepysznie pachnące:) Smacznego:)

































Komentarze

Popularne posty