Jabłka z szałwią pod pierzynką - doskonałe na Wigilijny stół
Jabłka z szałwią pod
pierzynką
Ciasto ( spód):
4 żółtka
4 łyżki cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki galgantu
300g masła wiejskiego
miękkiego
Piana:
białka z 4 jaj
4 łyżki cukru trzcinowego
(może być cukier puder)
Jabłka:
1,5 kg jabłek słodkich
3-4 łyżki suszonej szałwii
1/2 szklanki wina gronowego białe lub czerwony
po 1/2 łyżki:
cynamonu
Spód ciasta można zrobić
dzień wcześniej, przechowywać je należy w lodówce.
Żółtka wymieszać z
cukrem i galgantem. Dodać mąkę, wymieszać. Wkroić masło i
wszystko wyrobić bardzo szybko koniuszkami palców. Uformować
kulkę.Schłodzić w lodówce.
Jabłka obrać i wyciąć
gniazda. Pokroić w kostkę. Uprażyć wraz z winem i przyprawami na
małym ogniu przez około 10 minut.
Foremkę o średnicy 32cm (
może być mniejsza- wtedy ciasto będzie trochę wyższe)wysmarować
masłem.
Wyjąc ciasto z lodówki i
jeszcze zimne zetrzeć na tarce odrazu na foremkę, równomiernie
rozkładając ale nie ugniatając.
Piec w nagrzanym piekarniku
do 180 C przez 10-12 minut
Wyjąc i nałożyć na Spód
wcześniej przygotowane jabłka
Ponownie zapiekać przez 8
minut.
W tym czasie ubić białka.
Pod koniec ubijania dodać cukier i olejek.
Wyciągnąć ciasto i rozsmarować równomiernie pianę.
Piec jeszcze przez 8 minut.
Wyłączyć piekarnik i pozostawić przez chwilę ciasto w jego
cieple.
Podawać przestudzone z
odrobiną świeżo startego cynamonu.
Przepysznie pachnące:) Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz