Kluseczki z grysikiem orkiszowym



Kluseczki z grysikiem orkiszowym


200 g maki orkiszowej z pełnego przemiału + garstka mąki pod wałkowanie ( można zastąpić mąką orkiszową typ 650)
2 jajka od szczęśliwych kur:)
1 łyżeczka soli
2 szczypty galgantu
100 g wody przegotowanej  letniej

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i zagnieść. Włożyć do lodówki na maksymalnie 20 minut. 

Ciasto podzielić na 4 równe części.

Na oproszonym blacie rozwałkować na grubość 2mm i wykroić paski lub inne kształty wedle uznania.
 ( na zdjęciu wykrojone podłużne paski zostały poskręcane aby nadać kształt oraz urozmaicenie).

Gotować we wrzącej osolonej wodzie przez 10 minut.
Odcedzić i okrasić masłem.

Z pozostałą częścią podzielonego ciasta postąpić podobnie.

Komentarze

Popularne posty