Kluseczki z grysikiem orkiszowym
Kluseczki z
grysikiem orkiszowym
200
g maki orkiszowej z pełnego przemiału + garstka mąki pod
wałkowanie ( można zastąpić mąką orkiszową typ 650)
2
jajka od szczęśliwych kur:)
1
łyżeczka soli
2
szczypty galgantu
100
g wody przegotowanej letniej
Wszystkie
składniki wymieszać ze sobą i zagnieść. Włożyć do lodówki na
maksymalnie 20 minut.
Ciasto
podzielić na 4 równe części.
Na
oproszonym blacie rozwałkować na grubość 2mm i wykroić paski lub
inne kształty wedle uznania.
(
na zdjęciu wykrojone podłużne paski zostały poskręcane aby nadać
kształt oraz urozmaicenie).
Gotować
we wrzącej osolonej wodzie przez 10 minut.
Odcedzić
i okrasić masłem.
Z
pozostałą częścią podzielonego ciasta postąpić podobnie.
Komentarze
Prześlij komentarz