Buraczki z goździkiem - wersja świąteczna



 
Buraczki z goździkami

7 ugotowanych w skórce buraków
1 cebula
1 jabłko
Olej słonecznikowy nadający się do smażenia
2 łyżki octu jabłkowego
1/2 łyżeczki soli kłodawskiej
1/2 łyżeczki bertramu
1/4 łyżeczki galgantu
1 łyżeczka goździków mielonych
sok z 1/2 pomarańczy ( opcjonalnie)

Na rozgrzanej patelni podsmażyć posiekaną cebulę na oleju słonecznikowym . Dodać starte buraczki i jabłko wcześniej obrane ze skóry, cały czas mieszając. Dodać ocet , sok z pomarańczy oraz przyprawy,dalej mieszając na gorącej patelni przez około 5 minut tak aby nadmiar soku zredukował się.

Buraczki dobrze smakują na dzień następny gdy przez noc "przegryzą się"



Komentarze

Popularne posty