Buraczki z goździkiem - wersja świąteczna
Buraczki z goździkami
7 ugotowanych w skórce
buraków
1 cebula
1 jabłko
Olej słonecznikowy nadający się do smażenia
2 łyżki octu jabłkowego
1/2 łyżeczki soli
kłodawskiej
1/2 łyżeczki bertramu
1/4 łyżeczki galgantu
1 łyżeczka goździków
mielonych
sok z 1/2 pomarańczy (
opcjonalnie)
Na rozgrzanej patelni
podsmażyć posiekaną cebulę na oleju słonecznikowym . Dodać
starte buraczki i jabłko wcześniej obrane ze skóry, cały czas
mieszając. Dodać ocet , sok z pomarańczy oraz przyprawy,dalej
mieszając na gorącej patelni przez około 5 minut tak aby nadmiar
soku zredukował się.
Buraczki dobrze smakują na
dzień następny gdy przez noc "przegryzą się"
Komentarze
Prześlij komentarz