Smarowidło dobre na każdy czas :)
Smarowidło - dobre w każdym czasie:)
600
g Oleju kokosowego
100
g Olej z pestek dyni lub olej słonecznikowy z I tłoczenia
2
duże jabłka
1
łyżka sól
1/2
łyżeczki bertram
1/2
łyżeczki galgant
2-
3 cebule zwykłe poszatkowane
30-40
g cebula suszona
100
g poszatkowane ziarna słonecznika
Olej
kokosowy podgrzać w dość wysokim garnku. Cebule i jabłko
poszatkować i dodać do roztopionego już oleju. Podduszać około 5
minut na średnim ogniu, następnie dodać suszoną cebulkę i dusić
kolejne 5 minut, na końcu dodać prażony oraz posiekany słonecznik
i przyprawy.
Całość
pozostawić na średnim ogniu około 10 minut ciągle mieszając.
Po
ostygnięciu Smarowidła gdy jest jeszcze ciepłe dodać olej z
pestek dyni lub olej słonecznikowy z pierwszego tłoczenia i
wymieszać wszystko bardzo dokładnie.
Odstawiać
w chłodne miejsce aż zgęstnieje
Ah...
ten świeży chleb orkiszowy, smarowidło i ogórek kiszony...place
lizać!:)
Komentarze
Prześlij komentarz