Smarowidło dobre na każdy czas :)

 Smarowidło - dobre w każdym czasie:)



600 g Oleju kokosowego
100 g Olej z pestek dyni lub olej słonecznikowy z I tłoczenia
2 duże jabłka
 1 łyżka sól
1/2 łyżeczki bertram
1/2 łyżeczki galgant
 2- 3 cebule zwykłe poszatkowane
 30-40 g cebula suszona
 100 g poszatkowane ziarna słonecznika


Olej kokosowy podgrzać w dość wysokim garnku. Cebule i jabłko poszatkować i dodać do roztopionego już oleju. Podduszać około 5 minut na średnim ogniu, następnie dodać suszoną cebulkę i dusić kolejne 5 minut, na końcu dodać prażony oraz posiekany słonecznik i przyprawy.
Całość pozostawić na średnim ogniu około 10 minut ciągle mieszając.
Po ostygnięciu Smarowidła gdy jest jeszcze ciepłe dodać olej z pestek dyni lub olej słonecznikowy z pierwszego tłoczenia i wymieszać wszystko bardzo dokładnie.
Odstawiać w chłodne miejsce aż zgęstnieje
Ah... ten świeży chleb orkiszowy, smarowidło i ogórek kiszony...place lizać!:)




Komentarze

Popularne posty