KOKOSANKI - smak dzieciństwa w szczególności na święta:)
KOKOSANKI z kasztanową nutą
Składniki:
200 g wiórek kokosowych
80 g masła
4 białka
6 łyżek cukru trzcinowego
2 łyżki mąki kasztanowej
szczypta galgantu
Masło roztopić i wymieszać z wiórkami kokosowymi,galgantem oraz 1 łyżką mąki kasztanowej. Białka ubić na sztywną pianę i następnie dodawać stopniowo cukier trzcinowy na końcu dodając 1 łyżkę mąki kasztanowej. Białka i wiórki połączyć delikatnie mieszając.Masę nakładać łyżką na blaszkę do pieczenia( bez papieru) zachowując małe odstępy . Piec w temperaturze 180 C przez około 15 minut lub do momentu zarumienienia się. Poczekać aż ostygną i delikatnie zdjąć z blaszki.
Kokosanki z zewnątrz są delikatnie chrupiące a w środku wilgotne co w połączeniu daje przepyszne smaki z dzieciństwa :)
Komentarze
Prześlij komentarz