Kokosowe pyszności
Składniki:
Mąka kokosowa - 120 g
mąka orkiszowa z pełnego przemiału - 100 g
swojskie masło (miękkie) - 200 g
jajko - 1
cukier trzcinowy lub brzozowy- 4 łyżki
szczypta bertramu
szczypta galgantu
olejek pomarańczowy lub cytryna( ja jak zawsze korzystam z firmy doterra -dzika pomarańcza - olejki są genialne nie tylko do jedzenia:)
Suche składniki wymieszać razem dodać jajko i masło i dość szybko zagnieść , tak aby powstała zwarta kulka.
Ciasto schłodzić maksymalnie 20 minut.
Następnie nagrzać piekarnik do 180 C.
Z ciasta uformować kulki wielkość orzecha włoskiego i delikatnie rozgnieść je widelcem.
Poukładać na blaszce w małych odległościach.
Piec około 12-15 minut ( może być z termoobiegiem ). Ciasteczka wyciągamy jak tylko się zarumienią- tak naprawdę każdy z nas zna swój piekarnik więc najlepiej jest obserwować wypieki:)
Najlepsze są na dzień następny a nawet i później, o ile jeszcze zostaną:)
Komentarze
Prześlij komentarz