Mazurek z masłem orzechowym i porzeczkami
MAZUREM Z MASŁEM ORZECHOWYM I PORZECZKAMI
Składniki na podkład ( ciasto):
200 g mąki białej orkiszowej 700 typ
120 g zimnego masła
2 żółtka
30 g cukru pudru trzcinowego
szczypta soli oraz galgantu
Wszystkie sypkie składniki wymieszać dodać żółtka i zimne pokrojone masło. Wyrobić końcówkami palców. Rozwałkować i uformować kształt podkładu mazurka jaki nam odpowiada. Pamiętając , iż kruche ciasto "nie lubi" zbyt długiego wyrabiania :)
Gotowe i uformowanie ciasto ponakuwać widelcem .
Piec w 180 C aż do momentu zarumienienia się
Na ostudzone już ciasto nałożyć masło orzechowe ( może być z migdałów lub innych orzechów), a następnie dżem z porzeczek ( pewnie dużo jeszcze zostało nam takich przetworów z poprzedniego lata:).
Udekorować wedle własnego pomysłu:)
Komentarze
Prześlij komentarz